About

klapparstigur 25-27
101 reykjavík    iceland

tel. +354 846 90 81

sap@saparkitektar.is

studio arnhildur pálmadóttir is a growing architecture office with a hard-working team, working at the intersection of creativity, technology and science.


The founder - architect Arnhildur Pálmadóttir has 20 years of extensive experience in architectural design as well as work experience from engineering firms in Iceland and Norway. At the studio the multilayered nature of each project is investigated and its context to other elements. Regardless of location each project will be affected and have effect in a multitude of ways – socially, environmentally and as part of the timeline. The studio becomes a professional expert for the client when taking on a project. Making sure that all its complex threads run in an efficient way and within the time frame required. Ultimately studio Arnhildur Pálmadóttir strive to be thought-provoking, original and have a positive impact on the world.


Experience and knowledge base


General architectural design and concept work in different scales – interior, exterior, landscape and planning.

Extended experience of project management in large projects, design management and coordination of all design phases.

Advanced experience in BIM software integration and design for small to large scale projects.About the sap BIM process

Experience in sustainable design and building methods, based on the BREAAM system.

Research and writing including reports for municipalities and the cultural heritage agency of Iceland (Minjastofnun) regarding old Icelandic houses and building traditions.

Teaching and development work related to design, technology and innovation as well as experimenting with microcomputers and programming.


Selected Writing


Mæna, 2019 (IS)
Húsakönnun Búðarvöllur, 2015 (IS)
Mæna, 2014 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Mæna, 2013 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Húsakönnun Miðhöfn, 2012 (IS)
Húsakönnun Búðará, 2012 (IS)
Ferðamannavegur Vaðlaheiði, 2009 (IS)

School in Got Agulu
Built/Ongoing

Client

Tears children and youth aid

Size

700 m2

Year

Ongoing


A school design for a new high school in the Got Agulu – Versló school project. The concept idea for the new school is that the footprint of the buildings is based on a radial system where the three different sized circles mark the limits of walls and spaces. The inner circles mark the limit of the private zones for classrooms, kitchen and auditorium. The sizes are based on the analysis and assessment of how many students and staff will be using the new buildings.

 

This layout makes it easy to make the construction over time, starting with one block of the building and adding more when needed. The shape of each unit is designed to catch rainwater during the rainy season and to release it to a connected network of drainpipes below the buildings running through the whole area. The aim is to make the new construction sustainable and the school area self-sufficient with energy and food.