About

skipholt 35
105 reykjavík    iceland

tel. +354 846 90 81

studio@studioarnhildurpalmadottir.is

studio arnhildur pálmadóttir is a growing architecture office with a hard-working team, working at the intersection of creativity, technology and science.


The founder - architect Arnhildur Pálmadóttir has 20 years of extensive experience in architectural design as well as work experience from engineering firms in Iceland and Norway. At the studio the multilayered nature of each project is investigated and its context to other elements. Regardless of location each project will be affected and have effect in a multitude of ways – socially, environmentally and as part of the timeline. The studio becomes a professional expert for the client when taking on a project. Making sure that all its complex threads run in an efficient way and within the time frame required. Ultimately studio Arnhildur Pálmadóttir strive to be thought-provoking, original and have a positive impact on the world.


Experience and knowledge base


General architectural design and concept work in different scales – interior, exterior, landscape and planning.

Extended experience of project management in large projects, design management and coordination of all design phases.

Advanced experience in BIM software integration and design for small to large scale projects.About the sap BIM process

Experience in sustainable design and building methods, based on the BREAAM system.

Research and writing including reports for municipalities and the cultural heritage agency of Iceland (Minjastofnun) regarding old Icelandic houses and building traditions.

Teaching and development work related to design, technology and innovation as well as experimenting with microcomputers and programming.


Selected Writing


Mæna, 2019 (IS)
Húsakönnun Búðarvöllur, 2015 (IS)
Mæna, 2014 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Mæna, 2013 (IS)
Kjarninn, 2013 (IS)
Húsakönnun Miðhöfn, 2012 (IS)
Húsakönnun Búðará, 2012 (IS)
Ferðamannavegur Vaðlaheiði, 2009 (IS)

Kirkjusandur
Built/Ongoing
A collaboration with THG arkitektar

Client

105 Miðborg & Contractor IAV

Size

10090 m2

Year

Ongoing


A mixed residential, retail – and service building located in central Reykjavik.

 

The building is part of a new development site located beside an existing residential area on the edge of Reykjavik´s office and business area.  The form of the building cascades downwards creating sunny rooftops for apartments on the top floors. The cladding has a soft brown colour and lively texture. That and the diverse vegetation on the roof and rooftops gives the building a soft and natural appearance.

 

 

Planning of Búðarvöllur
Built/Ongoing

Client

Norðurþing municipiality

Size

15000 m2

Year

Ongoing


A planning projects for a mid-town area located in Húsavík – north Iceland. The area connects the city center to other neighbourhoods as well as being at the edge of the town gardens and a black beach area popular for outdoor activities. Some of Húsavík oldest buildings are located in Búðarvöllur, and they have a historic connection to trade and service since the 17th century. The plan provides for mixed areas with apartments, shops and services as well as outdoor areas, pathways for bicycles and pedestrians which makes for good connections to other neighbourhoods of the town.

Húsavík Öl Brewery
Built/Ongoing

Client

Húsavík Öl

Size

150 m2

Year

Ongoing


Húsavík öl is a creative and original micro-brewery located in 640 Húsavík, northern Iceland. It is located in an old dairy factory where the products used to be cheese and yogurt. Today, the brewery produces a varied range of beers. We were lucky to be asked to help with the design of a tap room connected to the brewery where guests can visit and taste the different types of öl while observing the production in the background. Identity for Húsavík Öl is done by studio-studio.net in collaboration with Universal Thirst.

Affordable Housing project
Built/Ongoing

Client

Abakus ehf

Size

6000 m2

Year

Ongoing


New neighbourhoods that are specifically intended for small and affordable housing units need to have a strong concept or ideology to be attractive to wide variety of potential residents. Common areas need to be kind of energy strings that run through the neighbourhood. This project consists of 40 m2 units that are trapeze shaped which allows for bright and spacious living areas on one side and in the narrow part more private spaces like bedroom and bathroom. They trapeze shaped units can then be mounted in a variety of ways depending on the suitability of each plot and to create interesting shapes and silhouettes.  The units can be easily connected to make bigger apartments.  The first project will be located at a beautiful sea view plot in Elliðárvogur / Bryggjuhverfi and will break ground in 2019.  More information at the Abakus website

Hotel Geysir – collaboration
Built/Ongoing
A collaboration with Akkur Arkitektar

Client

Hótel Geysir ehf

Size

10500 m2

Year

2014–2019


Hotel Geysir is a project Arnhildur Pálmadóttir collaborated on with Akkur Arkitektar.  The hotel building is located beside the world famous Geysir in Haukadalur and opened in 2019 with 77 rooms, including 6 suites. Large windows in the main lobby frame a magnificent view of Geysir and the surrounding area. The 3rd phase building is already open with restaurants and a bar in full activity. In that part of the building new walls and windows surround an existing old school building that was used for sports activities like the Icleandic glíma but has now a new role inside the new building. The roof of the old building extends up to a rooftop terrace with an amazing view over the area.

GH Clubhouse
Built/Ongoing

Client

GH Golfclub & The municipality of Húsavík

Size

400 m2

Year

Ongoing


A new club house for Húsavík Golf club at Katlavöllur in Húsavík. The building has an office space and a restaurant on 1st floor and storage space and training facilities for club members on the ground floor. At the same time, we are working on the planning design for the area. The view from the plot is astonishing and it is even possible to spot whales in the Skjálfandi bay while enjoying the midnight sun.

Hólabraut
Built/Ongoing
A collaboration with Hanna Verkfræðistofa

Client

Ingibjörg & Jonas

Size

290 m2

Year

Ongoing


A mixed-use residential house and stables in a rural area located in southern Iceland. The house is designed on an existing foundation located on a large plot. Roof windows and extra ceiling height in the stable make it a bright and spacious place. A window on the 2nd floor level connects the apartment and the stables where people can follow the horses and vice versa. Different angles of the roof slope imitate the surrounding landscape making its silhouette look diverse when observed from different views.

School in Got Agulu
Built/Ongoing

Client

Tears children and youth aid

Size

700 m2

Year

Ongoing


A school design for a new high school in the Got Agulu – Versló school project. The concept idea for the new school is that the footprint of the buildings is based on a radial system where the three different sized circles mark the limits of walls and spaces. The inner circles mark the limit of the private zones for classrooms, kitchen and auditorium. The sizes are based on the analysis and assessment of how many students and staff will be using the new buildings.

 

This layout makes it easy to make the construction over time, starting with one block of the building and adding more when needed. The shape of each unit is designed to catch rainwater during the rainy season and to release it to a connected network of drainpipes below the buildings running through the whole area. The aim is to make the new construction sustainable and the school area self-sufficient with energy and food.

Krauma – collaboration
Built/Ongoing
A collaboration with Akkur Arkitektar

Client

Deildartunga ehf

Size

650 m2

Year

2015–2017

Photos

Gunnar Sverrisson, Hjalti Guðlaugsson


Krauma is a project Arnhildur Pálmadóttir collaborated on with Akkur Arkitektar.  Krauma is a natural geothermal bath resort located at Deildartunguhver, Europe’s most powerful hot spring. The layout of the bathing area is organic in contrast to the building’s geometric forms. The soft forms reflect the natural flow of water. When guests approach the area, the buildings are almost invisible in the landscape. The bathing area consist of differently heated or cooled hot tubs with hot water from the hot spring mixed with cold water from a small glacier close by, saunas and a unique tranquility room for meditation and relaxation. During the building process, soil and grass was excavated to make space for the construction. These natural materials were then re-used for roofs and support walls surrounding the buildings and the bath area. The result is a natural and modest look where the buildings blend naturally in with the surrounding nature. 

Tungulending
Built/Ongoing

Client

Tungulending ehf – Martin Varga

Size

250 m2

Year

2012–2015


Tungulending is a unique guesthouse with a cozy café in the North of Iceland with a panoramic view over Skjálfandi bay and the North Atlantic Ocean. The house with its small harbor was established to process fish and lumpfish caviar and was used by local fishermen for decades before it was renovated and designed as a guesthouse. The house is surrounded by interesting geological formations and the famous fossils of Tjörnes Peninsula layers.

Kvíabekkur Turf House
Built/Ongoing

Client

Norðurþing municipiality

Size

120 m2

Year

Ongoing


The Kvíabekkur project is a restoration of an old turf house located in the Town gardens in the center of Húsavík, north Iceland. Originally built in the year 1891, the wooden part of the building is a good example of the kind of extension that was commonly added to turf houses in the area. Future plans for the house are not decided but possible uses include an artist’s residency, guesthouse or coffee shop.

Skjálftavatn Sightseeing Platform
Built/Ongoing

Client

Norðurhjari

Size

37 m2

Year

2013


A sightseeing platform located next to a lake which formed as a result of subsidence following a series of earthquakes in the winter of 1975 to 1976 – thereafter known as Skjálftavatn (Earthquake Lake). The lake and the area surrounding it are popular nesting places for birds. The spiral-shaped design of the platform was inspired by a sheep-gathering fence located nearby. Initially a concrete ramp it, because of logistics, evolved into a larch wood construction which becomes grey and weathered over time.

Bolafjall
Proposals/Aspirations
A collaboration with Svavarsson design lab

Client

Bolungarvík municipality

Year

2018


A competition proposal that consist of ideas that all relate to nature and the weather on the mountain Bolafjall in westfjords of Iceland.

 

The House

A triangular shaped construction refers to the geometric shape of the radar station near by.

The building has no permanent footprint and can be removed if desired and acts as a shell or a shelter from the natural elements on the mountain edge. A hatch on the roof makes it accessible in the winter time when layers of snow closes the main entrance.  Rainwater is collected in a tank at the top of the building where it is filtered before it flows into a small pool on the lowest floor.  A wind turbine that utilises wind pressure and vibration to generate power is located near the building.  The energy obtained is about 30% of what can be produced by a large wind turbine but sufficient to light the building for a certain period of time, heat the water for the small pool or to charge a phone or computer. The goal of the building is to demonstrate sustainability and utilisation of energy and resources in a tangible way. This is done by inviting guests to decide whether and then how energy accumulated is used.

 

The Radar station

Located on a plateau at the top of Bolafjall, the radar station was built by the US Army in 1987 to monitor flight and marine traffic. The idea for the project is to add functions to the radar station so that it can send out more information then it does today. The dome itself would be cladded with screen material and send out information to guests of Bolafjall and neighbours on demand. An example of the information people can ask for is a projection of the northern light in the summer time when it cannot be seen naturally, projection of the midnight sun which is suitable in the winter time when the sun is mostly absent.  The station can also visualise on its globe the location of planes and boats nearby or above. Sailors heading into the Ísafjarðardjúp can send a message to the radar station asking for specific information that the globe would visualise and project.  The station can also be connected to sensors that measure climate change, the position of planets, floods and tide and other information. It can also be rented out to artists for specific projects.

 

The Platform

The viewing platform is a loop that is a part of a pedestrian walkway from the parking area and runs along the cliff. The platform stretches beyond the edge where it slopes down besides the cliffs before continuing as a footpath along the mountain edge. The platform is simple seen from a human perspective, but below it there is a man-made bird habitat with compartments and racks that merge with the handrails above made for human support. The platform is a sculpture for men and birds. The main birds in the area naturally lay eggs under various conditions, such as in shallow ponds in the rocks, and often collect stone stalks, shells and grass in the nest. So the platform becomes a natural hybrid where the lower part of is an organic habitat and a nesting area which changes appearance between seasons but the upper part is a human pathway for experiencing nature and natural forces at close range

 

 

Small Houses
Proposals/Aspirations

Size

67 m2

Year

Ongoing


The project is a small cabin or pod that can fit into a small plot in a city or a rural landscape where it can easily bland in with nature because of its shape and site-specific material use. The pod has a simple look but its design is based on quality and comfort. The shape of the pod is designed to imitate the landscape and mountains in Icelandic nature and to blend in with the surroundings. The 2nd floor has a spacious sleeping area and a rooftop window for stargazing and/or aurora borealis watching. This can even be done from the bed in the wintertime. The roof shape and size is designed for easily catching rainwater and collect it into a tank for grey water use where needed.

Hjúkrunarheimili Höfn
Proposals/Aspirations

Size

2230 m2

Year

2019


Competition entry

the government offices of iceland
Proposals/Aspirations

Year

2018


competition entry for an extension to the government offices of iceland

Ísafjörður Swimmingpool
Proposals/Aspirations
A collaboration with Akkur Arkitektar

Year

2016


Competition entry

 

2nd Price

 

The competition was for an outdoor hot pot area and renovation of the old swimming pool in Ísafjörður.

Whale Museum Extension
Proposals/Aspirations

Client

Húsavík Whale Museum

Size

600 m2

Year

Ongoing


The whale museum in Húsavík is an interesting museum and exhibition space in the north of Iceland. Located in an old slaughterhouse. Over the last few years a plan has been developed for an extension to be built to house the growing exhibition. We have made design proposal for the planned extension.

Adventure Park Competition
Proposals/Aspirations

Year

2009


The competition proposal was purchased

 

Competition for an adventure park in Mosfellsbær.  Our concept was to make an interactive park where guests and natural elements would affect the infrastructure and with that generate energy, collect water and change the form of the man-made structures of the park. Connection to nature was also a big part of the proposal with bird watching houses and a dedicated house for stargazing and Aurora Borealis watching.

Built/Ongoing
Kirkjusandur
Planning of Búðarvöllur
Húsavík Öl Brewery
Affordable Housing project
Hotel Geysir – collaboration
GH Clubhouse
Hólabraut
School in Got Agulu
Krauma – collaboration
Tungulending
Kvíabekkur Turf House
Skjálftavatn Sightseeing Platform
Proposals/Aspirations
Bolafjall
Small Houses
Hjúkrunarheimili Höfn
the government offices of iceland
Ísafjörður Swimmingpool
Whale Museum Extension
Adventure Park Competition